The stafford heraldic flag, staden Staffords flagga/banner

1. 2.

1: The Stafford badge. Staffords emblem.
2:
En av många märkningar på keramik från Staffordshire.


Staffordcountyt´s motto var "the knot unites" (knuten förenar)
Historien bakom knuten saxat från ssbttk´s hemsida

Kanske Ni någon gång har undrat över de för Stafforden så typiska och fina läderhalsbanden och koppel med mässingsdekorationer? Bland mässingsdekorationema hittar vi vanligtvis en repknut eller “The Stafford Knot” som den egentligen heter, och som har kommit att bli ett kännetecken även för Staffordshire Bull Terrier.

Det tidigaste spåret av symbolen hittar vi på lämningar av ett gammalt stenkors på kyrkogården i Stoke-on-Trent, troligtvis från ca 750-850 e Kr.Ursprunget till The Stafford Knot är dock höjt i ett forntida dunkel. Det finns en gammal sägen som berättar att det skulle varit en sheriff för mycket länge sedan som kom på ett effektivt sätt att hänga tre förbrytare samtidigt i ett rep, men detta anser man idag vara alltför fantasifullt.

De tidigaste säkra förekomsten av The Stafford Knot finns på ett sigill som idag förvaras på Brittiska Muséet. Det tillhörde Joan, Lady of Wake. På sigillet ser man klart och tydligt ett mönster av ett antal repknutar.

Ladyn dog 1443 utan att efterlämna några barn, och hennes tillhörigheter tillföll hennes brorson Humphrey, Earl of Stafford. Humphrey tillägnade sig the Knot of Rope (repknuten) som hädanefter kom att bli känd som THE STAFFORD KNOT. Det blev hans kännetecken, troligtvis just som han 1444 blev utnämnd till Hertig av Buckingham (Duke of Buckingham). Hertigen av Buckingham od hans ättlingar (som även ärvde titeln Earl of Stafford, vilket är en äldre titel än Duke of Buckingham), ärvde The Stafford Knot som sitt privata kännetecken. Repknuten användes också i många generationer för att dekorera möbler, draperier och byggnader. Allt eftersom tiden gick, kom repknuten att användas av allt fler i grevskapet och den blev så småningom även införlivad i staden Staffords vapensköld.

Genom åren har The Stafford Knot förknippats med många organisationer såsom Staffordshire Regementet och Staffordshire Polisen, och många föreningar och institutioner har inkluderat den i sina märken och sköldar.

Det föll sig då också ganska naturligt att The Stafford Knot så småningom även hamnade på våra Stafford’s halsband då deras ägare som var gruvarbetare, kedjesmeder och andra hårt arbetande människor i Staffordshire, själva tillverkade sina halsband och koppel och gärna utsmyckade dem.