KARAKTÄR

Karaktär & Rasstandard (Av Håkan Axén & Catarina Ericson)

Karaktär:
Staffordshire Bull Terrier är en oerhört tillgiven och vänlig hund som finner sig väl tillrätta i alla miljöer.

Genom sin låga, breda profil skiljer den sig från de andra “bull”raserna och upplevs aldrig hotande och det översvallande kroppsspråket, där alla kroppsdelar deltar, avväpnar den mötande omedelbart.
Den är absolut pålitlig och även om ungarna slåss och leksakerna ryker i luften så är det under en Staffes värdighet att deltaga på annat sätt än att lägga sig i vägen. När det gäller att kela och kramas är dom fullfjädrade och om man inte aktar sig blir man tvättad ordentligt av deras rejäla tunga!

Det är inte svårt att förstå smeknamnet “Nanny Dog”. Hundarna är mycket nyfikna av sig och mycket lättlärda om än något envisa. Minnet är utmärkt och det som en gång är inlär sitter som berget. Ibland “tröttnar” dock en Staffe och man möts av en blick som fritt översatt betyder “släng dig i väggen”. Då gör man klokast i att sluta!

Staffordshire Bull Terrier är fysiskt mycket starka och tåliga men man måste se upp med deras stora förmåga att inte visa smärta eller obehag. En Stafford har alltså lika ont som andra hundar men visar det inte på samma sätt. Klokt är därför att ofta se över sin hund efter “småskavanker”.

Sträng kyla klaras inte så bra för den korta pälsen sätter vissa gränser, likaså är kallt strilande höstregn inget favorit-väder.

Rasen har ingen specifik rassjukdom utan kan generellt sägas vara mycket frisk. Tikarna, grunden i all uppfödning, är utmärkta mammor med alla naturliga instinkter kvar.

Sammanfattningsvis kan Staffords karaktäriseras som en särpräglad familjehund.


RASSTANDARD

Bakgrund/ändamål:
Staffordshire bullterrier är en modern sällskapshund. Den nya rasens namn godkändes 1935 av den engelska kennelklubben och inmönstringen genomfördes 1935-1938. Drygt 600 hundar av sinsemellan mycket olika typ och bakgrund hade då registrerats. Staffordshire bullterrier blev snabbt mycket populär och älskad. Den är idag en av de tio vanligaste raserna i England.

Helhetsintryck:
Staffordshire bullterrier är en välbalanserad, släthårig ras som äger stor styrka i förhållande till sin storlek. Den skall vara muskulös, aktiv och spänstig.

Uppförande/karaktär:
Rasen är känd för sitt okuvliga mod och sin ihärdighet. Den är mycket intelligent och tillgiven. Den skall vara djärv, orädd och fullständigt pålitlig.

Huvud:
Huvudet skall vara kort och genomgående djupt.
Skallen skall vara bred.
Stopet skall vara distinkt markerat.
Nostryffeln skall vara svart.
Nospartiet skall vara kort.
Läpparna skall vara torra och strama.
Käkarna skall vara kraftiga och tänderna stora med perfekt, regelbundet och komplett saxbett.
Käkmuskulaturen skall vara mycket uttalad.
Ögonen skall vara runda, medelstora och riktade framåt. De skall helst vara mörka, men får i viss utsträckning harmoniera med pälsfärgen. Ögonkanterna skall vara mörka.
Öronen skall vara burna som rosenöron eller till häften uppstående.
De får inte vara stora eller tunga. Häng- eller ståndöron är absolut inte önskvärt.

Hals:
Halsen skall vara muskulös och ganska kort.
Den skall ha rena linjer och gradvis bli bredare mot skuldrorna.

Kropp:
Kroppen skall vara kompakt, samlad och muskulös.
Överlinjen skall vara jämn.
Bröstkorgen skall vara djup med väl välvda revben.
Svansen skall vara medellång, lågt ansatt, avsmalnande till en spets och ganska lågt buren. Den får inte vara mycket böjd och kan liknas vid ett gammaldags pumphandtag.

Extremiteter:
Framställ: Fronten skall vara bred med tämligen brett ställda framben
Skuldrorna skall vara väl tillbakalagda. Armbågarna får inte vara lösa
Frambenen skall vara raka med bra benstomme.
Mellanhänderna får inte visa svaghet.
Framtassarna får vara något utåtvridna. De skall vara medelstora, starka och ha kraftiga trampdynor.
Klorna på enfärgade hundar skall vara svarta.

Bakställ:
Bakbenen skall ha kraftigt utvecklad muskulatur och bakifrån sett vara parallellt ställda. Knälederna skall vara välvinklade. Hasorna skall vara korta. Baktassarna skall vara medelstora och starka med kraftiga trampdynor. Klorna på enfärgade hundar skall vara svarta.

Rörelser:
Rörelserna skall vara fria, kraftfulla och spänstiga utan ansträngning. Benen skall sedda fram- och bakifrån föras parallellt med märkbart påskjut från bakbenen.

Päls:
Pälsen skall vara kort, slät och ligga tätt mot huden.

Färg:
Röd, fawn, vit, svart eller blå eller någon av dessa färger i kombination med vitt. Brindle i alla nyanser, även i kombination med vitt. Leverbrunt eller svart med tantecken är absolut inte önskvärt.

Mankhöjd:
Önskvärd mankhöjd: 36-41 cm Höjden skall vara i proportion till vikten

Vikt:
Hanhund 13-17 kg.
Tik 11-15,5 kg.

Fel:
Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

Nota bene:
Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.

Testiklar:
Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.